2016. április 3., vasárnap

Répatorta alternatíva

Rájöttem, hogy igazából klasszikus répatorta még sosem került fel a blogra. Pedig a sárgarépás-diós süteményeknek már több verzióját készítettem, valahogy a torta eddig mindig kimarad. No nem mintha most azt hoztam volna, ez is ugyanarra a kaptafára megy, de mégsem répatorta. Egyébként azért szeretek nagyon sárgarépás süteményt sütni, mert a répa természetes cukortartalma miatt kevesebb cukorra van szükség a megfelelően édes íz eléréséhez. A sütőtök is ezért jó, még édesebb, de cserébe a szénhidrát tartalma is jóval magasabb, így többynira azért maradok sárgarépánál. Ez eddigi változatok, amiket készítettem:
Sárgarépás-diós muffin
Diós-sárgarépás kuglóf
Sütőtökös-(pekán)diós muffin

És akkor jöjjön a mostani verzió, ezúttal mascarpone krémmel. A tészta az a ragacsos fajta, ami napokkalkésőbb semszárad ki.

A recept a Kifőztük márciusi számában is megjelent, a kiegészítőket a Butlers biztosította, a csodás fotóhátteret pedig a Fotókellék.

Sárgarépás-diós kocka


Hozzávalók 20 x 30 cm-es tepsihez, 24 szelethez
13 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
7 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg dió
15 dkg nyírfacukor
10 dkg kókuszzsír
10 dkg sárgarépa
1 kisebb alma
4 tojás
1,5 teáskanál sütőpor
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál őrölt fahéj
a tetejére:
25 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
3-5 dkg nyírfaporcukor
1 citrom reszelt héja
a tálaláshoz:
fél diószemek

A diót durvára törjük, száraz serpenyőben megpirítjuk, majd ledaráljuk. A sárgarépát meg az almát meghámozzuk és lereszeljük. A kókuszzsírt kézi mixer segítségével elvegyítjük a cukorral. Hozzáadjuk előbb a tojásokat, majd a sárgarépát és az almát. Belekeverjük a fűszerekkel és sütőporral elvegyített liszteket. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a tésztát, 170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
A tejszínt kemény habbá verjük. A mascarponét kézi mixerrel összedolgozzuk a nyírfaporcukorral, majd adagonként beleforgatjuk a tejszínhabot. A krémmel megkenjük a piskótát, felszeleteljük, és dióval a tetején tálaljuk.

CH tartalom: 11 g Ch/fő
Kalóriatartalom: 197 kcal/fő





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...