2016. január 24., vasárnap

Teljes kiőrlésű tönkölynokedli

Úgy érzem, a hagyományos, magyaros ételek tekintetében még mindig nagy elmaradásom van a blogon. Azt hiszem, ezen a jövőben sem nagyon fogok változtatni. Ennek ellenére persze időnként én is készítek klasszikus fogásokat, ha keveset is. De a gombapaprikás nagy kedvencem, pedig ha belegondolok, hogy régen egyáltalán nem ettem gombát. :) És persze a nokedli sem lehet másból, mint teljes kiőrlésű tönkölylisztből. Őszintén szólva én már jobban szeretem, mint a hagyományosat. Tojásos nokedlinek is remek, bár kevésbé étvágygerjesztően néz ki, mint a fehér lisztes verzió, ezt elismerem. :) Azért óriási adag nokedlit sajnos akkor sem lehet megenni, ha megfelelő lisztből van, de azért én mindig jóllaktam eddig vele. :) És tényleg, nagyon-nagyon finom, ne féljetek elkészíteni!

Gombapaprikás teljes kiőrlésű tönkölynokedlivel


Hozzávalók 6 személyre:
- 70 dkg csiperkegomba
- 30 dkg laskagomba
- 1 nagy vöröshagyma
- 1 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt (elhagyható)
- 1-2 evőkanál tejföl
- 1-2 teáskanál őrölt pirospaprika
- só
- őrölt bors
- (olíva)olaj
a nokedlihez:
- 23 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 10 dkg fehér tönkölyliszt
- 1,6 dl tej
- 2 tojás
- 1 evőkanál (olíva)olaj
- só
a tálaláshoz:
- tejföl

A gombát alaposan megmossuk, vékonyan felszeleteljük. A megtisztított vöröshagymát felaprítjuk, és olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, 1/2 dl vizet, és lefedve 5 percig puhítjuk. Beletesszük a gombát, majd a saját levében, lefedve, néha megkeverve 15-20 perc alatt megpároljuk. Elvegyítjük a tejföllel. Ízlés szerint ha sűríteni szeretnénk, 1 evőkanálnyi lisztet adhatunk a tejfölhöz.
A nokedlihez a tojást a tejjel alaposan elkeverjük, majd elvegyítjük a lisztekkel és az olajjal. Sűrű tésztát kell kapnunk. Nokedliszaggatóval forrásban lévő vízbe szaggatjuk, kifőzzük. Akkor van kész, ha a nokedli feljött a víz tetejére. Leszűrjük, a gombapaprikással és tejföllel tálaljuk.

Tipp: ne keverjük túl a nokedli tésztáját, különben nagyon kemény lesz.


CH tartalom: 47 g CH/fő (ebből 10 g CH a gombapaprikás)
Kalóriatartalom: 347 kcal/fő (ebből 121 kcal a gombapaprikás)





1 megjegyzés:

  1. Van valamilyen hátránya, ha kizárólag laskagombából készül és nem csiperkével keverve?

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...