2016. január 10., vasárnap

A vég kezdete :)

Évek óta marcipáos szaloncukrot veszek a fára, ennek két oka van. Egyrészt, mert régen, az életmódváltás előtt rajongásig szerettem a marcipánt. Másrészt, mivel én a klasszikus szaloncukrot szeretem a fán, tehát aminek papír a vége, nem az a fényes fajta. Nos, ezt pedig általában marcipános formában lehet kapni. Igaz, ma már nem eszem meg a cukrot belőle, de változatlanul ezt veszem. Az Uram viszont azért csak szokott belőle nassolni. Nos, a minap közölte, hogy ez már neki túl édes és nem eszi meg. Azt hiszem, ez már a vég kezdete. :) Bár azért semmilyen kétségem sincs afelől, hogy egy szelet csokitorta - lett légyen az bármilyen édes is - bármikor le fog csúszni neki, de azért akkor is. :)

És ha csokitortát nem is, de kávés muffin receptet azt hozok. A tésztája egy picit szárazabb a szokásosnál, mivel nincs benne olyan sok zsiradék, és nincs tejtermékkel sem dúsítva, de a krémmel szerintem pont jó :)

Fahéjas-kávés muffin 


Hozzávalók 12 darabhoz
- 13 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 7 dkg fehér tönkölyliszt
- 11 dkg kókuszzsír vagy vaj
- 10 dkg nyírfacukor
- 3 tojás
- 1/2 csomag sütőpor
- 1,5 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 dl erős feketekávé
- 1 csipet só
a tetejére:
- 15 dkg mascarpone
- 3 dkg nyírfaporcukor
- 1/2 dl erős feketekávé
- 1 csipetnyi őrölt fahéj

A liszteket elvegyítjük a sütőporral, a sóval és a fahéjjal. A zsiradékot felolvasztjuk, kézi mixer segítségével eldolgozzuk a cukorral. Egyesével hozzáadjuk a tojásokat, a kávét, majd a lisztes elegyet, és spatula vagy fakanál segítségével, gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát.
A muffintepsi mélyedéseit papírkapszlikkal kibéleljük, elosztjuk bennük a masszát. 160 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.
A mascarponét elvegyítjük a nyírfaporcukorral és a kihűlt kávéval, tálalás előtt a muffinok tetejére halmozzuk. Fahéjjal megszórva tálaljuk.

CH tartalom: 18 g CH/darab
Kalóriatartalom: 237 kcal/darab







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...