2015. június 28., vasárnap

Nyárkezdés betegséggel

Komolyan, jellemző. Lemegy a nagy hajtás a munkahelyen, lehetne hátradőlni picit, lenne újra idő és energia főzni, tenni-venni. Erre elkapok egy alamuszi torokgyulladást, ami azon túl, hogy három napig beszélni alig tudtam, mostanra csodás köhögési rohamokkal jár együtt. Hello nyár! Még szerencse, hogy az idő is ilyen nyomott. :/

És ha már ilyen borongós júniusi nap van, akkor a tűzhelyen is lehet rotyogtatni egy darabig az ebédet. Épp ezért egy kardamomos csirke receptet hozok, bár ez egyébként még egy elég gyorsan elkészíthető curry, ha nem vesszük a pihentetési időt az elején. :) A kardamomot a Fűszerésznél szereztem be, a recept a Kifőztükben is megjelent.

Kardamomos-paradicsomos csirkecurry


Hozzávalók 4 személyre
- 60 dkg csirkemellfilé
- 20 dkg basmati rizs
- 20 dkg paradicsom
- 1-1,5 dl sűrű natúr joghurt
- 4 cm gyömbér
- 1 kisebb vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 piros csili
- 6 szem kardamom
- 1 teáskanál koriandermag
- 1 kávéskanál kurkuma
- 2 babérlevél
- só
- (olíva)olaj vagy kókuszzsír
a tálaláshoz:
- friss koriander

A csirkemellet nagyobb darabokra vágjuk. A kardamommagot mozsárban enyhén megtörjük, a tokból kiszedjük a magokat, és a koriandermaggal együtt finomra őröljük. Az őrleményt, valamint a megtisztított gyömbért, a fokhagymát, a csilit, a kurkumát és 1 evőkanál joghurtot késes aprítóba tesszük. Fűszerpasztát készítünk belőle, beleforgatjuk a húst, és legalább 1 órán át hűtőben pihentetjük.
A vöröshagymát felaprítjuk, a paradicsomot nagyobb darabokra vágjuk. Serpenyőben, forró olajon 4-5 perc alatt megpirítjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a csirkemellet, és néhány percig nagy lángon sütjük. Elvegyítjük a paradicsommal, majd újabb 1 perc sütés után felöntjük 1,5 dl vízzel. Sózzuk, hozzáadjuk a babérlevelet, és lefedve 40 percig főzzük. Az utolsó 10 percben levehetjük a fedőt, ha túl sok lenne rajta a lé.
A körethez vastag aljú fazékban felhevítjük az olajat, 1 percig pirítjuk rajta a rizst, majd felöntjük – a térfogatához képest – kétszeres mennyiségű vízzel. Sózzuk, lefedve, kis lángon kb. 15 perc alatt puhára pároljuk. Ha megfőtt a csirke, levesszük a tűzről, és belekeverjük a maradék joghurtot. Friss korianderlevéllel megszórva, párolt rizzsel tálaljuk.

CH tartalom: 43 g/fő
Kalóriatartalom: 427 kcal/fő






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...