2015. május 22., péntek

Az aktuális büszkeségem :)

Nem tudom, ki mit tervezett a hosszú hétvégére, de minket a rossz idő végül maradásra bírt, nem utazunk el sehová. Épp ezért egy olyan receptet hozok, ami egészen biztosan kötelező elem kell, hogy legyen eperszezonban, ha van időnk elbíbelődni vele. Egyébként elkészíteni nem nehéz ezt a tortát, csak egy picit időigényes a több fázis és a hűtés miatt. De higgyétek el megéri. Imádom benne azt a habkönnyű eperkrémet. :) És kár is lenne tagadni, ez az aktuális büszkeségem. Szép lett, ugye? :)

A recept megjelent a Kifőztük online gasztromagazinban is.

Epres charlotte


Hozzávalók 12 szelethez, 22 cm-es tortaformához
a piskótához:
4,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
4,5 dkg fehér tönkölyliszt
7 dkg nyírfaporcukor
4 tojás
a töltelékhez:
25 dkg eper
2,5 dkg nyírfacukor
1/2 citrom leve és reszelt héja
a krémhez:
25-30 dkg eper
5 dl habtejszín
8 dkg nyírfaporcukor
1 vaníliarúd
2 púpozott teáskanál zselatin
a tálaláshoz:
eper

A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját kézi mixer segítségével kihabosítjuk a nyírfaporcukor felével. A fehérjét kemény habbá verjük a cukor másik felével, és óvatosan a sárgájához forgatjuk. Adagonként elvegyítjük az átszitált lisztekkel. A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, és megkenjük a tészta egyharmadával. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és 30 x 30 cm-es területen eloszlatjuk rajta a maradék tésztát. 170 fokos sütőben kb. 10 perc alatt mindkét lapot megsütjük. Nedves konyharuhára borítjuk a szögletes tésztát, és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Az egyik oldalánál fogva a konyharuhával együtt feltekerjük, és hagyjuk kihűlni. A kerek piskótalapot rácsra téve hűtjük ki.
A töltelékhez az epret botmixerrel pürésítjük, elvegyítjük a nyírfacukorral, a citrom levével meg héjával, és állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük (kb. 20 perc). Miután kihűlt, eloszlatjuk a kitekert piskótalapon, majd újra feltekerjük, és 1/2 órát pihentetjük.
A krémhez az epret botmixerrel pürésítjük, összekeverjük a nyírfaporcukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival. A tejszínt kemény habbá verjük, és beleforgatjuk az eperpürébe. A zselatint a csomagoláson lévő utasítás szerint feloldjuk, majd ezt is hozzáadjuk.
Egy kerek tálat kibélelünk folpackkal, és az oldalát szorosan kirakjuk a 1/2-1 cm vastagra vágott piskótatekercs-szeletekkel. Beleöntjük az eperkrémet, majd a tetejére helyezzük a kerek piskótalapot. Ha túl nagy lenne, éles késsel körbevágjuk. A süteményt legalább 2-3 órán át hűtőben pihentetjük.
Tálalás előtt a tetejére tortatálat helyezünk, az egészet óvatosan megfordítjuk, és leemeljük a charlotte-ról a kerek tálat. Aprított eperrel díszítjük.

Tipp: tölteléknek használhatunk kész eperlekvárt is.

CH tartalom: 19 g CH/szelet (ebből 6 g gyors CH)
Kalóriatartalom: 228 kcal/szelet





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...