2013. január 2., szerda

BUÉK! és egy újévköszöntő csirkecurry :)

Először is szeretnék itt is minden kedves Olvasómnak sikerekben és főzésben gazdag, nagyon-nagyon boldog új évet kívánni!

Nekünk jelenleg minden okunk megvan arra, hogy pozitívan, jókeddvel és reményekkel telten vágjunk bele az új évbe, remélem, hogy ezzel nem vagyunk egyedül. :)
Szerencsésen még szabadságon vagyunk, ennek ellenére úgy szaladnak a napok, hogy nézni is rossz, sosem jutok a teendők végére, így a receptekre is kevesebb időm marad. Viszont ma, amikor belenéztem a "blogra vár" elnevezésű mappába a laptopon, rémülten konstatáltam, hogy egy-két lefotózott étel pontos elkészítésére, hozzávalóinak arányára már nem is emlékszem rendesen.
Épp ezért most gyorsan "belevésem" a virtuális szakácsfüzetembe az eddigi egyik legfinomabb curry receptet, amit megfőztem. Feltehetően azért lesz az egyik kedvencem, mert ismét gyümölcsöt csempésztem a főételbe, de bátran ajánlom az ezt kevésbé kedvelőknek is, mivel az Uram is odavolt érte, pedig ő tényleg nem kedveli ezt a műfajt. :)
Minden esetre ajánlom ezt a receptet minden curry-rajongónak és azoknak is, amik még nem is sejtik, hogy valójában curry-imádók.
A fotózáshoz meg egyértelműen nem volt türelmem, túl éhesek voltunk az illatoktól. :)

Mangós csirkecurry


- 1 nagyobb fej vöröshagyma (megpucolva kb. 10 dkg)
- 2 nagyobb bőrös (de kicsontozott) csirkemell (kb. 50-60 dkg)
- 3 cm friss gyömbér
- 3 gerezd fokhagyma
- 1/2 citrom leve
- 4 dl kókusztej
- 8 kisebb szem kardamom mag
- 1 tk korma masala / curry fűszerkeverék
- 1/2 tk kurkuma
- 1/2 tk római kömény
- nagy csipet garam masala
- 1-2 kis szárított chili ízlés szerint
- 1 közepes méretű mangó (megpucolva kb 20 dkg)
- 2 ek joghurt (5 dkg)
- 1 ek olívaolaj
- 1 ek vaj

A vöröshagymát megpucoljuk, félbevágjuk majd vékonyan felszeleteljük. A római köményt és a kardamomot mozsárban megtörjük, elkeverjük a többi fűszerrel a garam masala kivételével. A gyömbért és a fokhagymát megpucoljuk, felaprítjuk. A vajat és az olívaolajat egy fedeles serpenyőben felhevítjük, majd a csirkemelleket először bőrös felükkel lefelé, majd megfordítva 3-3 percig nagy lángon pirítjuk. Kivesszük és félretesszük őket. A visszamaradt zsiradékba beledobjuk a vöröshagymát, megpirítjuk, majd ha átsült, hozzáadjuk a fokhagymát és a gyömbért. Ha ezek is megpirultak, hozzáadjuk a fűszerkeveréket és egy percig pirítjuk őket tovább.Ekkor felöntjük a kókusztejjel, majd visszatesszük bele a csirkemelleket és lefedve 40 percig pároljuk.Néha közben megfordítjuk a csirkedarabokat, hogy mindkét felüket átjárja a curry íze.
Amíg a csirke párolódik, a mangót megpucoljuk és szeletekre vágjuk. Ha letelt a 40 perc, egy csipet garam masalát teszünk még a currybe, majd hozzákeverjük a két evőkanálnyi joghurtot. Ezzel már nem főzzük tovább a curryt.
Mi köretként barna rizzsel ettük.

CH tartalom: maga a curry adagonként 12 g CH-t tartalmaz (ebből 10 g gyors CH). Én fejenként 5 dkg barna rizst tálaltam hozzá, így egy adag 48 g CH-t tartalmazott összesen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...