2011. november 15., kedd

Meghűléssel küszködőknek ajánlom

A húsleves betegségre gyakorolt hatásáról már írtam a minap. Ahogy arról is, hogy jelenleg egy fránya megfázáassal küzdök, és mindent bevetek, hogy minél előbb túlessek rajta. Sajnos a csütörtöki bébiszittelést így is le kellett mondanom. :(
Szóval, a húsleves érdemei vitathatatlanok, de sajnos már tegnap ebédnél elfogyott leendő anyósom mennyei húslevese, amit még a hétvégén kaptunk. Igazi, rendes, házi húslevest saját magam nem tervezek készíteni, fixa ideám, hogy az csak nagy mennyiségben az igazán jó, márpedig kettőnknek (hétköznap pedig most már csak magamnak) nem kell nagy mennyiséget főzni levesből. Így tehát, húslevest magam nem főzök.
Betegségre viszont leves kell. Ilyenkor szoktam mindenféle zöldséglevest összedobni, aztán jó sok erős pistával felturbózni. Most viszont - nehéz lenne megmondani, hogy miért - nem csak erős, de kicsit fűszeresebb ízvilágra vágytam. Talán azért, mert a nátha miatt minden ízetlennek tűnik. :) Így a hagyományos zöldségleves is kiesett, maradt a zöldségkrémleves. Fűszeresen. És csípősen. Tejszín nélkül. :)
Úgy tűnik egyébként, hogy most a narancssárga színű levesek korszakát élem (sütőtökleves, sültpaprika leves). :)

Csípős-fűszeres sárgarépa-karalábé krémleves


Hozzávalók 4 személyre:
- 2 nagyobb sárgarépa (kb.22 dkg)
- 1 fehérrépa (kb. 6 dkg)
- 1 karalábé (kb. 20 dkg)
- 1 kis burgonya(kb. 12 dkg)
- 1 közepes fej vöröshagyma (kb.10 dkg)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 tk római kömény
- 1/2 tk koriander mag
- 1/2 tk cayenne-i bors
- 2 cm gyömbér
- só, bors, olívaolaj

A zöldségeket megpucoljuk,felkarikázzuk illetve kockákra vágjuk. A római köményt a koraiander maggal egy mozsárban kicsit összetörjük, elvegyítjük a cayenne-i borssal és hozzáreszeljük a gyömbért. A felaprított hagymákat egy vastag aljú fazékban megpirítjuk. Hozzáadjuk a fűszereket, egy percig pirítjuk, majd elvegyítjük a zöldségekkel és felöntjük 1 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk és lefedve addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.Botmixerrel pürésítjük.

Tipp: lehet dúsítani 1-2 dl tejszínnel, vagy pár evőkanál mascarponéval.

A leves csípősségét a cayenne-i bors mennyisége adja meg, így ízlés szerint variálható, de hazsnálhatunk helyette friss chilipaprikát is.

CH tartalom: 16 g CH/fő
Kalóriatartalm:  113 kcal/fő



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...